Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą
Wypełniona szpinakowym farszem, zawinięta w plastry boczku i upieczona w piekarniku rolada z indyka to przepyszne danie, w sam raz na rodzinny obiad. Doskonale sprawdzi się też na specjalne okazje np. święta, urodziny, wesele czy romantyczną kolację we dwoje.
Kroki postępowania
Boczek mrożę, a następnie kroję na cienkie plastry maszyną do chleba.
Filet z indyka nacinam tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka.
Szpinak dokładnie myję, kroję na mniejsze części i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję sprasowany czosnek, doprawiam pieprzem i niewielką ilością soli. Szpinak przekładam na sitko żeby odsączyć go z wody.
Układam na filecie na całym płacie zostawiając po jednym centymetrze z każdego boku. Układam kawałki sera feta. Zwijam z krótszego boku w roladę. Obkładam roladę plastrami boczku.
Wiążę roladę sznurkiem wtedy lepiej się będzie trzymać. Przesmażam ją z każdej strony na maśle na patelni żeby się przyrumieniła, podlewam ją niewielką ilością wody.
Przekładam do brytfanny i piekę pod przykryciem w piekarniku temp 200 stopni 45 minut. Po wyłączeniu zostawiam ją na chwilę w piekarniku.