Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany bakłażan

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2
pieczarki 300 gram
pomidory 2
kukurydza w puszce 1 mała
mozzarella
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
kurkuma 1/2 łyżeczki
kolendra mielona szczypta
sos sojowy 1 łyżeczka
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany bakłażan

Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Połówki solimy i odkładamy na 20 minut. Po tym czasie bakłażany spłukujemy nadmiar soli pod zimną wodą.

Pieczarki, pomidory oraz środek bakłażana kroimy w mniejszą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pieczarki. Mieszamy, aby się nie przypaliły. Po 10 minutach dodajemy bakłażana, pomidory oraz kukurydzę, doprawiamy. Dusimy około 18minut.

Gotowym farszem nadziewamy bakłażany, na wierzch kładziemy plastry mozzarelli. Pieczemy w 180stopniach przez około 30minut, tak aby bakłażan był miękki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak