Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki z mozzarellą po toskańsku

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 kg
pomidor
mozzarella 100 g
cytryna 1/2 szt
bazylia świeża
ząbki czosnku 2
oliwa 2 łyżki
oliwki czarne Smak
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki z mozzarellą po toskańsku

Polędwiczkę umyłem, oczyściłem, natarłem czosnkiem roztartym z solą i ziołami prowansalskimi. Odstawiłem na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, włożyłem polędwiczkę , zrumieniłem ze wszystkich stron. Pokroiłem w poprzek na ok. 3-4 cm kawałki i ułożyłem pionowo w posmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Posypałem pieprzem, skórką otartą z cytryny i skropiłem wyciśniętym z niej sokiem.
Na wierzchu każdego kawałka mięsa ułożyłem plasterek pomidora, listek bazylii i ser. Zapiekałem ok.15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Udekorowałem oliwkami i listkami świeżej bazylii

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 29.12.2014 18:40
Fajne zestawienie smaków i apetyczna prezencja. Super!
mirosława4 29.12.2014 17:32
pięknie podane
Kuchnia Marty 29.12.2014 16:56
Wygląda bardzo apetycznie! Świetny przepis
Grazyna0211 29.12.2014 14:35
pyszne danie
marzut 29.12.2014 14:00
ślicznie podane :)
Adamorek 29.12.2014 13:51
coś wspaniałego
AgaS10 29.12.2014 12:39
pyszne danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak