Sposób przygotowania

Drożdze rozdrabniamy w szklance ciepłego (nie gorącego) mleka, wsypujemy 3 łyżki cukru i czekamy aż będą się pienić (10-15 minut).
Mąkę wsypujemy do dużej miski dodajemy drożdże, jedno jajko i jogurt naturalny, dodajemy szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy ciasto.
W rondelku rozpuszczamy masło i roztopine, ostudzone (!) małso wlewamy stopniowo do ciasta, ciagle wyrabiając.
Gdy ciasto będzie jednolite, odstawiamy w misce przykryte ściereczką na jakieś 45 minut, żeby sobie urosło (podwoiło objetość).
W tym czasie w innej miseczce mieszamy jagody z cukrem pudrem.
Odrywamy kawałek siasta drożdżowego, na dłoni formujemy kwadrat o boku mniej więcej 7 cm. Na środek kładziemy jagody. Zbieramy rogi ciasta jak kopertę (do środka), bardzo dokładnie zlepiamy boki i formujemy w dłoniach bułeczkę.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut, aż jagodzianki będą rumiane.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Zapomniałam dodać, że przed upieczeniem jagodzianki powinny urosnąć- należy je odstawić na jakieś pół godziny
  • 0
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    dobre
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    jagodzianki są naprawdę super,polecam
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Mmmmmm, pychotka!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    nie spotkałam się z dodawanie jogurtu do ciasta, chyba wypróbuję jutro
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    pyszności
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    rewelacyjne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    pysznosci
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    świetne, taką mam ochotę na jagodzianki!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !