Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki
Mąkę wsypujemy do dużej miski dodajemy drożdże, jedno jajko i jogurt naturalny, dodajemy szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy ciasto.
W rondelku rozpuszczamy masło i roztopine, ostudzone (!) małso wlewamy stopniowo do ciasta, ciagle wyrabiając.
Gdy ciasto będzie jednolite, odstawiamy w misce przykryte ściereczką na jakieś 45 minut, żeby sobie urosło (podwoiło objetość).
W tym czasie w innej miseczce mieszamy jagody z cukrem pudrem.
Odrywamy kawałek siasta drożdżowego, na dłoni formujemy kwadrat o boku mniej więcej 7 cm. Na środek kładziemy jagody. Zbieramy rogi ciasta jak kopertę (do środka), bardzo dokładnie zlepiamy boki i formujemy w dłoniach bułeczkę.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut, aż jagodzianki będą rumiane.