Przepis i sposób przygotowania na: Domowy Chicken Burger
Kroki postępowania
Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, rozbijamy je tłuczkiem i doprawiamy z obu stron ziołową solą morską oraz kolorowym pieprzem.
Do miski wbijamy jedno jajko, wlewamy ok. 0,5 szklanki mleka i dodajemy tyle mąki pszennej by ciasto było dość gęste, doprawiamy je kurkumą, solą, pieprzem, cząbrem. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym i z obu stron smażymy na rumiany kolor.
Przygotowujemy potrzebne warzywa: pomidora, sałatę, szczypiorek, koperek, rzodkiewki.
Szczypiorek i koperek siekamy, pomidory kroimy w plastry, rzodkiewki w talarki.
Bułki do hamburgera przekrawamy na pół i podgrzewamy w mikrofali, następnie szybko kładziemy na nich liście sałaty, starty ser żółty, na to gorące kąski kurczaka, polewamy je sosem czosnkowym Tzatziki zrobionym wg opisu na opakowaniu lub mieszamy: jogurt grecki, majonez, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylię.
Kładziemy plastry pomidora, rzodkiewki, szczypiorek i koperek.
Górę bułki do hamburgera (od wewnętrznej części) polewamy ketchupem i składamy naszego chicken burgera. Jemy zaraz po przygotowaniu.