Przepis i sposób przygotowania na: Mini hamburgery
Z tym przepisem przygotujesz pyszną przekąskę na imprezę - mini hamburgery.
Dowiesz się m.in.
- jak upiec bułeczki do mini burgerów?
- jak usmażyć kotleciki mielone?
- jakich dodatków i przypraw użyć?
- jak przygotować sos do mini hamburgerów?
Jeśli nie masz czasu, możesz skorzystać z gotowych rozwiązań i kupić w sklepie bułeczki i hamburgery, ale nie będą smakować tak dobrze jak mini burgery zrobione w 100% samemu ;)
BUŁECZKI: Drożdże rozpuść w lekko ciepłym mleku (100ml) i poczekaj aż urosną (ok. 15 minut). Mąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie. Wlej drożdże z mlekiem, dodaj miód, sól, bazylię, oregano, przeciśnięty czosnek. Wyrób wszystko dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj mąki. Wyrobione ciasto odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na 20 małych bułeczek. Bułeczki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż będą złociste.
KOTLECIKI MIELONE: Cebulę drobno pokrój i delikatnie przyrumień na patelni. Dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko i dodaj odrobinę bułki tartej. Dopraw wszystko solą i pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego lub do hamburgerów. Formuj małe kotleciki i najlepiej smaż na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
Majonez wymieszaj z keczupem. Pomidorki i ogórki pokrój na plasterki. Wystudzone bułeczki przetnij na pół. Na wykałaczkę wbijaj kolejno bułkę posmarowaną sosem, sałata, kotlecik, ser żółty, ogórek konserwowy, pomidorek i znowu posmarowana sosem bułeczka.