Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burger rybny, DS XX odc. 1

3.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny burger rybny - przepis na zdrową i smakowitą przekąskę. Podajemy go ze skarmelizowaną cebulką oraz sosem majonezowym, w chrupiącej bułeczce.

Składniki:

Burger z łososia:

łosoś filet 500 gramów
jajko 1 sztuka
szalotka 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
tabasco 4 krople
sok z limonki z 1/2 owocu
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 1 łyżka
bułka do hamburgerów 4 sztuki
rukola 1 opakowanie
awokado 2 sztuki
sól morska Prymat w młynku do smaku

Składniki na karmelizowaną cebulę:

cebula czerwona 1 sztuka
cukier trzcinowy 3 łyżki
olej rzepakowy 1 łyżka
Kardamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki
woda 1 łyżka

Składniki na sos:

szalotka 1 sztuka
majonez 150 gramów
Musztarda czeska Prymat 4 łyżeczki
ogórek kiszony 3 sztuki
sos limonkowy z 1/2 owocu
sól morska Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Burger rybny, DS XX odc. 1

Wszyscy znamy burgery mięsne, tymczasem zdrową i równie pyszna wersją jest burger rybny. Fishburger można zrobić z dowolnego mięsa ryby, Michel Moran poleca burger z łososia. 

Burger rybny - jak zrobić krok po kroku:

1

Filet z łososia kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski. Szalotki i natkę pietruszki kroimy i przekładamy do miski. Następnie wbijamy jajko i całość łączymy. Wyciskamy sok z połowy limonki i wlewamy kilka kropel tabasco. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym Prymat. Formujemy burgery. Na patelnię wlewamy olej i smażymy burgera z dwóch stron przez ok 3-4 minuty.

2

Czerwoną cebulę siekamy w pióra.  Na patelnię wlewamy olej, następnie wrzucamy cebulę, dodajemy cukier brązowy i podsmażamy na wolnym ogniu. Doprawiamy kardamonem Prymat. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.

3

Ogórki kiszone i szalotkę drobno siekamy. W misce mieszamy majonez, ogórki oraz szalotkę. Dodajemy musztardą czeską Prymat oraz sok z limonki, doprawiamy do smaku solą.

4

Awokado kroimy na cienkie plasterki. Bułkę kroimy na pół i nakładamy sos. Następnie kładziemy garść rukoli oraz karmelizowaną cebulę, burger z łososia, a na wierzchu układamy plasterki awokado i połówkę bułki.

Zobacz więcej przepisów na dania z ryb:

Tatar ze śledzia

Orientalne kotlety rybne

Dorsza zapiekanego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak