Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-pomarańczowy
Rewelacyjny przepis na tort czekoladowo-pomarańczowy. Ciasto czekoladowe przekładane lekką masą jogurtowo-pomarańczową i ozdobione galaretką ze świeżych pomarańczy. Efektowny, pyszny deser.
Kroki postępowania
Upieczone ciasto będzie miało na środku górkę, którą trzeba ściąć. Rozdrobnić i odłożyć. Ciasto przekroić na 3 równe części - blaty.
Część galaretki pomarańczowej wylać na dno tortownicy, w której piekło się ciasto czekoladowe na grubość około 4mm. Odstawić do stężenia. Z tej galaretki wykrawane będą serca.
Jogurt naturalny roztrzepać trzepaczką i wlać do niego jeszcze nie stężałe pomarańcze. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyjąć galaretkę z tortownicy i wykroić serduszka.
Przełożyć w tortownicy blaty czekoladowe tężącą masą pomarańczową. Na wierzchu powinna być masa. Odstawić do całkowitego stężenia.
Ścięty wierzch ciasta czekoladowego włożyć do rozdrabniacza lub dokładnie rozkruszyć w palcach. Dodać do ciasta rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
Powoli rozwałkować na grubość około 4mm i wykroić serca. Ułożyć naprzemiennie z sercami z galaretki pomarańczowej. Z reszty ciasta uformować kulki lekko spłaszczając od spodu. Ułożyć wokół tortu.
Smacznego!