Sposób przygotowania

Owoce umyć, obrać, przekroić wzdłuż na połówki i wykroić gniazda nasienne. Po obraniu gruszki wrzucić do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym i gotować we wrzącej wodzie z cukrem i cynamonem. Wyjąć w momencie gdy bez trudu można je przebić widelcem. Owoce wyciągnąć z zalewy, ułożyć ścisło w słoikach, zalać gorącą zalewą. Słoje szczelnie zamknąć, ustawić w dużym garnku z gorącą wodą i pasteryzować ok. 30 minut. Następnie ostudzić dolewając stopniowo do garnka zimną wodę. Słoje wyjąć i wstawić do naczynia z zimną wodą (wtedy gruszki nie zróżowieją)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo lubię gruszki
  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    bardzo lubię akurat z gruszek
  • 1
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    ostatnio mam jakieś szaleństwo na gruszki
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    bardzo go lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Uwielbiam taki kompot.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !