Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny makownik
Świąteczny makowiec na biszkopcie. Puszyste ciasto i wilgotna, aromatyczna masa makowa. Jedno z moich ulubionych ciast.
MAK: Mak parzymy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak, a na koniec proszek do pieczenia. Oddzielnie ubijamy białka. Ubite łączymy z makiem. Do całości dodajemy olejek migdałowy oraz bakalie. Ciasto wylewamy na blaszkę.
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier, a później żółtka. Na koniec całość delikatnie łączymy z mąką. Ciasto biszkoptowe wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 minut w temperaturze 180°C.
Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak, aby biszkopt był na spodzie.
MASA:
Orzechy mielimy. Masło ucieramy. Następnie dokładamy do niego śmietanę, cukier i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe.
WYKOŃCZENIE:
Bakalie kroimy na mniejsze części. Wykładamy na masę orzechową. Czekoladę rozpuszczamy. Wylewamy ją na bakalie.