Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z ruskim nadzieniem
Jaja roztrzepuję z mlekiem, dodaję mąkę i dolewam ciepłej wody do uzyskania właściwej konsystencji, odstawiam na 5-10 minut. Dodaję 2 łyżki oleju i jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolewam wody. Naleśniki smażę na suchej patelni, można to zrobić nawet dzień wcześniej przykryte folią zmiękną i nie będą się łamać przy składaniu.
*Farsz*
Cebulę kroję w drobna kostkę i podsmażam na pozostałych 2 łyżkach oleju. Ziemniaki i ser gniotę tłuczkiem do ziemniaków (można tez zmielić) dodaję podsmażona cebulę i doprawiam do smaku solą i pieprzem (farsz powinien być wyrazisty w smaku). Naleśniki smaruję farszem i składam na 4.
Przed podaniem podsmażam na odrobinie oliwy dzięki temu robią się chrupiące. Podaję ze śmietaną, posypane drobnym szczypiorkiem.
* z podanych składników zrobicie 15-17 naleśników