Sposób przygotowania

Mąkę przesiać przez sito. Miód rozpuścić w małym garnku, uważać, aby się nie zagotował. Gorący, rozpuszczony miód wlać do przesianej mąki i wymieszać łyżką. Następnie dodać pozostałe sypkie składniki: cukier (aby masa szybciej się wyrabiała, można zmielić cukier w młynku do kawy), sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika Prymat. Gdy masa wystygnie, dodać masło i jedno jajo. Masę dobrze wyrobić, najlepiej ręką, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i foremkami wykrawać ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch pierniczków posmarować ubitym całym jajem. Piec ok. 15 min w temperaturze 180 stopni. Gdy pierniczki wystygną, udekorować je według uznania - polewą czekoladową lub lukrem, na wierzch położyć kawałeczki orzechów włoskich, migdałów lub skórki z pomarańczy. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Z ogromną ochotą bym skosztowała.
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Maryś1

    wyróbuje na świeta
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Bart

    świetne te pierniczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !