Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i odrobinę soli. Cukier waniliowy mieszamy z amoniakiem i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta, szklanką wykrawamy ciasteczka o średnicy 4 cm. Po czym kładziemy na cukier, jedną stroną i lekko przyciskamy, tak by cukier nie odpadł po upieczeniu. Gotowe ciastka układamy na blaszce. Wstawiamy do gorącego piekarnika w temp. 150 C i pieczemy 20 minut. Amoniaczki pieczemy na złoty kolor, świetnie smakują z mlekiem.

Spróbuj również

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    rosik93

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Sto lat nie jadłam amoniaczków :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !