Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczonych jabłek z pasternakiem i bekonowymi chipsami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 3 szt.
pasternak 150 g
bulion warzywny 300 g
bekon 10 plasterków
sól wędzona do smaku
pieprz do smaku
koperek do dekoracji
oliwa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonych jabłek z pasternakiem i bekonowymi chipsami

Średniej wielkości jabłka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Każde owinąć w folię aluminiową,ułożyć na blaszce do pieczenia,wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na 30-40 minut.Pasternak obrać,umyć,pokroić w plastry.Włożyć do garnka,wlać bulion i gotować,aż będzie miękki.Z upieczonych jabłek za pomocą łyżki wyjąć sam miąższ,zmiksować blenderem.Ugotowany pasternak lekko przestudzić,zmiksować wraz z bulionem,połączyć z musem jabłkowym.Doprawić do smaku wędzoną solą i świeżo zmielonym pieprzem.Miksować jeszcze przez chwilę aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.Na rozgrzanej patelni wysmażyć bekon,aż stenie się mocno chrupiący.Krem jabłkowo-pasternakowy wyłożyć do szklaneczek,skropić oliwą.Do każdej porcji włożyć kilka bekonowych chipsów,udekorować koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 28.11.2012 12:09
super
Joanna83 28.11.2012 10:27
Henryko,sól wędzoną można kupić w sklepie internetowym.75g kosztuje 5zł + koszt wysyłki :)
aisoglam 28.11.2012 09:55
Ciekawe połączenie smaków. Ciekawe jak smakuje ;)
Henryka2 28.11.2012 09:50
A gdzie można kupić wędzoną sól?
miszelka 28.11.2012 09:37
oryginalne :)
EWI 28.11.2012 09:19
pycha
cukiereczek 28.11.2012 09:13
super
Magula 28.11.2012 08:42
ciekawy przepis
Beata61 28.11.2012 07:13
odważne połączenie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak