Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z jabłkami i bitą śmietaną

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 łyżka
Cynamon cały Prymat
galaretka cytrynowa 1 op
śmietana kremówka 1/2 litra
cukier puder 2 łyżki
delicje 1 op
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 op
jabłka 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z jabłkami i bitą śmietaną

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, posypać 1 łyżką cukru, świeżo otartą korą cynamonu. Rozpuścić galaretkę cytrynową w 300 ml wrzątku. Wieszać, aby galaretka się rozpuściła wsypać starte jabłka, przestudzić. Gdy masa jest prawie zimna przełożyć ją na biszkopty w tortownicy i wstawić do lodówki, aby masa zesztywniała.
Żelatynę fix deserową przygotować według opisu na opakowaniu. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i płynną żelatynę. Jeszcze chwilę miksować, aby masy dobrze się połączyły. Na masie jabłkowej rozrzucić mrożone borówki amerykańskie i wyłożyć na to ubitą śmietanę.
Grzebieniem cukierniczym robimy karbowany szlaczek. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu posypać startą gorzką czekoladą i borówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.09.2014 16:32
ostatnio robiłam bardzo podobny :)
norweska20 03.09.2014 00:12
apetycznie i pewnie bardzo smacznie
pycholka 11.06.2013 19:16
Smacznie sie prezentuje ;)
miroslawa 05.11.2012 03:52
wygląda pięknie
dwa pokoje z kuchnią 04.11.2012 17:38
wygląda bardzo kusząco!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak