Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone pierogi z kaczką i smardzami

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna luksusowa CIASTO - 300 gram
sól 1/4 łyżeczki
liście pokrzywy gotowane 1 garść
olej roślinny 1 łyżka
smardze świeże albo suszone kilka sztuk
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cebula 1/2 sztuki
bluszczyk kurdybanek siekany 2 łyżki
szczypiorek posiekany 1 łyżka
sól i pieprz mielony do smaku:
cebula SOS - 1/2 sztuki
masło 1 łyżeczka
smardze świeże albo suszone kilka sztuk
sól i pieprz mielony do smaku:
woda ok. 100 (gorąca)
pierś z kaczki FARSZ - 2 gotowana
podroby FARSZ - 2 z kaczki
kremówka 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone pierogi z kaczką i smardzami

Kroki postępowania

1
Smardze oczyściłam dokładnie, opłukałam i wrzuciłam do garnuszka z 1 szkl. wrzątku - gotowałam 5 minut. Odcedziłam (wywar zachowałam) i posiekałam. Przypominam, że smardze są w Polsce pod ochroną! ja jeżdżę po nie wiosną na Słowację.

CIASTO - pokrzywę zmiksowałam z wodą w blenderze. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, olej i zieloną zawiesinę,
Krok 1 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
2
zagniotłam elastyczne ciasto - po kilku chwilach zagniatania nie powinno się lepić do rąk - jeśli tak by się nie stało to można dosypać odrobinę mąki. Ciasto zawinęłam w ściereczkę i odłożyłam na ok. 30 minut.
Krok 2 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
3
FARSZ - mięsa nie mieliłam - posiekałam je tylko drobno - bo chciałam żeby kawałeczki były wyczuwalne. Dodałam połowę smardzów, jajko, bułkę tartą, szczypior i przesmażoną na maśle, razem z kurdybankiem, posiekaną drobno cebulę. Wymieszałam dokładnie, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
4
SOS - posiekaną cebulę zeszkliłam na maśle, dodałam resztę posiekanych grzybów i wlałam wywar z ich gotowania - gotowałam aż płyn zredukował o połowę. Dodałam śmietankę i gotowałam aż sos nieco zgęstniał, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
5
PIEROGI - zielone ciasto podzieliłam je na 4 części a każdą jeszcze na 8 małych, wielkości niedużych orzechów włoskich. Utoczyłam z nich kulki a potem podsypując lekko mąką każdą rozwałkowałam na nieduży placuszek.
Krok 5 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
6
Na każdy nakładałam łyżeczkę farszu i zlepiałam brzegi odkładając pierogi na ściereczkę. Gdy wszystkie były gotowe wrzucałam je partiami na osolony wrzątek i gotowałam ok. 2 minut od wypłynięcia.
Krok 6 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto
7
Po wyłowieniu łyżką cedzakową kładłam na talerze, polałam sosem i ozdobiłam listkami kurdybanka.
Krok 7 - Zielone pierogi z kaczką i smardzami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 01.12.2016 08:32
Chętnie bym spróbowała.
sezamek 20.07.2016 19:11
Super przepis
cukiereczek 11.04.2014 17:53
bardzo apetyczne
SmacznaPyza 06.01.2014 18:48
były bardzo pyszne, dziękuję :)
Kolorowa 05.01.2014 22:12
ale muszą być pyszne ;)
SmacznaPyza 26.06.2013 20:21
w taki sposób można barwić ciasto także inną zieleniną :)
Anna169Hosz 24.10.2012 14:19
Świetny przepis, podoba mi się ten pomysł z pokrzywą.
miroslawa 24.10.2012 05:27
mniam mniam
Wiesława1 23.10.2012 21:39
oj oj pyszności
Katarzyna/kate1980 23.10.2012 21:17
jak zwykle świetne
aginaa 23.10.2012 20:21
wygladaja cudownie, chetnie bym spróbowała :)
Lemon 23.10.2012 19:33
świetne
IZABELA29 23.10.2012 18:57
och szkoda, że ta Warszawa tak daleko wprosiłabym się na obiad..:)
cooleczka 23.10.2012 18:37
wyborne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak