Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Pierś z kaczki z ziemniaczanym gratin, odc. 20

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(126)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na pierś z kaczki z ziemniaczanym gratin z przepysznymi, karmelizowanymi gruszkami. To przepyszne danie podane jest w towarzystwie świeżego rozmarynu. Idealny pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. 

Składniki:

Ziemniaczane gratin

śmietanka 30% 100 mililitrów
jajko 2 sztuki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
ziemniaki 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
ser Złoty Mazur 3 plastry
olej rzepakowy 2 łyżki

Kaczka

Musztarda z whisky Prymat 2 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki
Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat 2 łyżeczki
pierś z kaczki 2 sztuki

Karmelizowane gruszki

gruszki 2 sztuki
masło 50 gramów
miód 1 łyżka
rozmaryn świeży 1 gałązka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Dekoracja

rozmaryn świeży

Porada

Gruszki możemy przechowywać skropione cytryną, albo w zimnej wodzie z dodatkiem cytryny. Dzięki temu prostemu trikowi nie stracą koloru.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pierś z kaczki z ziemniaczanym gratin, odc. 20

Dodatkowo:

- papier do pieczenia

- 2 blachy do piekarnika

- 2 foremki żaroodporne do zapiekania o średnicy 10 cm

- mandolina

 

Sposób przygotowania:

 

Ziemniaczane gratin:

1. Do miski wlewamy śmietankę i wbijamy jajka. Dodajemy przyprawę do ziemniaków i frytek, miksujemy całość.

2. Na mandolinie kroimy ziemniaki w cienkie plasterki. Czosnek również kroimy w plasterki. Oba składniki rzucamy do śmietany i mieszamy całość.

3. Foremki do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym i napełniamy ziemniakami z czosnkiem w śmietance.

4. Na tak przygotowanym ziemniaczanym gratin układamy plastry sera.

5. Gratin wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekamy około godziny.

 

Kaczka:

1. W misce łączy musztardę i olej rzepakowy. Dodajemy przyprawę do dziczyzny i mieszamy marynatę.

2. Pierś z kaczki układamy na desce, nacinamy skórę w kratkę. Tak przygotowane mięso wkładamy skórą do dołu do marynaty i nacieramy. Odkładamy.

3. Na około 20 minut przed końcem zapiekania gratin nagrzewamy suchą patelnię. Piersi smażymy, zaczynając od skóry. Gdy się wytopi przekładamy na krótko na drugą stronę.

4. Podsmażone mięso wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut na górnej półce piekarnika (w którym piecze się jeszcze gratin)

 

Karmelizowane gruszki:

1. Gruszki kroimy na ćwiartki.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Gdy się roztopi dodajemy gruszki, miód i świeży rozmaryn.

3. Karmelizujemy gruszki ok. 3-4 minuty. Dodajemy do smaku czarny pieprz.

 

Sposób podania:

1. Piersi wyciągamy z piekarnika, by chwilę odpoczęły. W międzyczasie delikatnie wyjmujemy z foremek ziemniaczane gratin.

2. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika kaczkę kroimy ostrym nożem na mniejsze części.

3. Na talerzu układamy kaczkę i gruszki. Mięso polewamy masłem z karmelizowanych gruszek. Danie dekorujemy rozmarynem, podajemy z ciepłym gratin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 10.04.2021 10:55
Pyszne jedzonko :)
Doradca Smaku 12.04.2021 19:05
Trudno się nie zgodzić. Polecam zapisać przepis i wypróbować to cudo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak