Sposób przygotowania

Ryż dokładnie wypłukać aż woda wyciekająca będzie przeźroczysta. Marchew i cebulę oczyścić, obrać. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę posiekać. W rondlu roztopić masło, dodać cebulę z marchewką, smażyć aż cebula się zeszkli. Wsypać osączony ryż, smażyć mieszając 2-3 min.. Następnie wlać 2,5 szkl. wody, dodać 1 łyżeczkę soli, zagotować. Gdy woda zawrze zmniejszyć płomień do minimum i dusić ryż pod przykryciem ok. 20 min. aż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Wyłączyć płomień pod rondlem i zostawić ryż przykryty jeszcze na kilka minut. Przed podaniem wymieszać z posiekanym drobno koperkiem. Podawać do mięs, ryb i warzyw.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Taki ryż mogłabym zjeść i bez mięsa :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    i tak też czasami go jadam :-)
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszny z warzywami
  • 2
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Idealne na postne piątki i nie tylko.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    smaczne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Uwielbiam taki ryż :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !