Przepis i sposób przygotowania na: cisto bananowe z jabłkami (ciasto róża)
Kroki postępowania
Na patelnię wsypać 3 łyżki cukru i 1 masła (najlepiej klarowanego) i rozpuścić na syrop. Jabłka pokroić w ćwiartki wydrążyć gniazda nasienne a następnie kroić w plastry "półksiężyce". Plastry podpiec w syropie z obu stron aż puszczą sok. Odłożyć na talerz do przestygnięcia.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, sól, jaja i rozgniecione banany. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy (16-20m średnicy, im mniejsza średnica tym wyższe ciasto). Posypać wierzch cynamonem i gałką muszkatołową.
Na wierzch ułożyć jabłka.
Piec w 180 stopniach 50-60 minut sprawdzać patyczkiem drewnianym czy ciasto jest dobre. Jeśli jabłka zaczną się przypiekać za mocno a ciasto nie będzie gotowe, przykryć od góry papierem do pieczenia. Po ostygnięciu ciasto jest gotowe do podania. Smacznego.