Sposób przygotowania

Truskawkowe szaleństwo zaczyna się dla mnie w momencie, gdy truskawki właśnie się kończą. Zbieram te najpóźniejsze, są wtedy bardzo słodkie i dojrzałe. Łubiankę truskawek myję, usuwam szypułki i wrzucam do garnka z odrobiną wody na dnie i wstawiam na najmniejszy ogień. Gotuję pod przykryciem około pół godziny. Po tym czasie odcedzam powstały sok i owoce przez gęste sito. Sok ponownie doprowadzam do wrzenia dodając pół kg cukru. Szybko przelewam do słoiczków(wyjdzie 1 litr soku), zakręcam, stawiam do góry dnem i nakrywam ręcznikiem. Pozostałe rozgotowane truskawki wrzucam do rondelka z dodatkiem 250g cukru i jeszcze chwilę je smażę, a następnie przekładam dżem do słoiczków(wyjdzie pół litra), zakręcam i również stawiam do góry dnem i pod ręcznik. Słoiczki zostawiam do całkowitego ostygnięcia

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Paweł10

    pycha ;p
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mic

    dokaldnie szalenstwo
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Mnie niestety w tym roku nie udało się zrobić ani jednego słoiczka przetworów z truskawek.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !