Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa obierz, opłucz, następnie drobno poszatkuj w malakserze, lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora i czosnek pokrój na cienkie plasterki.
Zagotuj wodę w czajniku (możesz też użyć bulionu - ale nie z kostki). Brokuła podziel na małe kawałki.
W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i cały czas mieszając smaż przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlej 4 szklanki wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodaj brokuła i gotuj do jego miękkości. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą kminu (ale nie za dużo, bo duża ilość tej przyprawy może zepsuć danie).
Zupę zmiksuj na gładki krem.
Podawaj udekorowaną kleksem śmietany i natką pietruszki. Smakuje wyśmienicie z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    uwielbiam brokuły
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magda60

    swietne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magda60

    swietne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !