Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180stopni 25 minut. Ciasto wystudzić, przekroić wzdłuż na pół.

Czekoladę drobno posiekać, roztopić w rondelku z dodatkiem mleka, odstawić do wystudzenia. Truskawki umyć - połowę pokroić w plasterki, drugą połowę pokroić na połówki - można zostawić szypułki. Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo łyżką dodawać połowę roztopionej czekolady.

Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć połowę bitej śmietany oraz pokrojone w plasterki truskawki, przykryć drugą częścią ciasta. Górę posmarować pozostałą śmietaną, ułożyć truskawki, polać resztą białej czekolady. Schłodzić w lodówce ok 1h.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !