Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek prościutki i pyszny.
Ten szybki murzynek jest bardzo prosty do przygotowania. Dzięki dodatkowi nutelli jest jeszcze bardziej czekoladowy i miękki. Ciasto wraz z polewą robi się akurat tyle czasu, ile nagrzewa się piekarnik :)
Wymiary blachy: keksówka długość ok. 30 cm
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza
1. W garnuszku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę, kakao i nutellę. Zagotowujemy.
2. Odlewamy 3/4 szklanki na polewę, a resztę lekko studzimy.
3. Oddzielamy żółtka od białek. Do jednej miski wbijamy żółtka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę kakaową. Dokładnie mieszamy.
4. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy białka do ciasta i delikatnie mieszamy.
5. Wlewamy ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki i wstawiamy na ok. 40 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.