Sposób przygotowania

Brzoskwinie dokładnie umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wydrążyć pestki. Metalową łyżeczką do melona (może być zwykła) wykroić twarde części obrastające pestki.

W słoiczkach układać po 4 połówki, dość ciasno.

Przygotować syrop:

Zagotować 2 litry wody z 1 kilogramem cukru, aż powstanie gorący syrop. Przygotowanym syropem zalewać każdy sloiczek.

Słoiki pozakręcać, wstawić wszystkie do dużego gara i pasteryzować 30-40 minut od zagotowania wody - w zależności jak miękkie chcemy mieć owoce.

Wygotowane słoiki wyjąć z kąpieli wodnej, podokręcać i postawić do góry dnem, pozostawić, aż wystygną.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    dagmara020

    super w tym roku mam wysyp brzoskwini i na pewno skorzystam z przepisu
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mic

    brzoskwinie do deseró i ciast
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ten czas pasteryzacji to na pewno ma być tak długi? Ja obstawiałabym 3-4 minuty .
  • 0
    original
    Opublikowano

    agogo2

    swietne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !