Sposób przygotowania

Udka z kurczaka myjemy i osuszamy , oprószamy solą i pieprzem do smaku . Cytrynę obieramy ze skórki , tylko żółta część ( wspaniale nadaje się do tego obieraczka do warzyw ) drobno ją siekamy . Wyciskamy też sok z cytryny . Masło i olej podgrzewamy w garnku o dużym dnie , na dużym ogniu . Dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy aż zbrązowieje . Dodajemy udka z kurczaka i je mocno przyrumieniamy . Potem odsączamy na bibule , aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu . Przekładamy do garnka , dodajemy tymianek sok i skórkę z cytryny oraz rosół . Zagotowujemy , szczelnie przykrywamy , zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut albo tak długo , aż mięso będzie miękkie . Po tym czasie wyciągamy udka i redukujemy sos . Polewamy nim kawałki kurczaka i podajemy :)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    staropolanka5

    fajna nazwa
  • -6
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    co oznacza nazwa? nie znam włoskiego
  • 4
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    "Kurczak cytrynowy"
  • 1
    original
    Opublikowano

    M. Monroe

    egzotycznie ;)
  • -5
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Może mniej snobizmu a więcej świadomości,że językiem używanym w Polsce jest polski?!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !