Sposób przygotowania

Z wody i cukru ugotować syrop, włożyć do niego ok.1/3 umytych cytrusików i gotować, na minimalnym płomieniu przez ok.1,5-2 godziny.
Pozostawić do wystygnięcia.
Następnego dnia powtórzyć gotowanie i pozostawić do ponownego ostygnięcia.
Owocki odcedzić, przekroić na połówki i przełożyć do słoja - zalać spirytusem i dolać syrop z gotowania.
Dołożyć resztę owoców, szczelnie zakręcić słoik i odstawić w ciemne (najlepiej chłodne) miejsce na 1-2 miesiące.
Po tym czasie doprawić nalewkę sokiem i skórką z cytryny i odstawić na tydzień.
Odcedzić, zlać do czystej butelki - można rozcieńczyć.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    piękny kolor
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    aż sprawdziłam co to kumkwaty :)) niezbyt popularne raczej...
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    są do kupienia w większych sieciach handlowych przynajmniej od 15 lat...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Stenka

    nie pomyslałabym o nalewce z kumkwatów
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>* Serdecznie zapraszam do przeglądania moich przepisów :) *** Każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :) *</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    Od Ciebie zawsze można dowiedzieć się o wynalazkach :D aż dziw, że nie byłaś jeszcze DS miesiąca :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !