Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,pozostawić do lekkiego przestudzenia. Masło zmiksować z cukrem i wanilią, dodawać stopniowo miękką czekoladę. Miksując masę na delikatnych obrotach dodawać po jednym jajku ,a na koniec mąkę z proszkiem. Miksować krótko tylko do chwili połączenia się składników. Dodać grubo pokrojone orzechy ,lekko wymieszać .Gotową masę przełożyć do foremki prostokątnej /20/30cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.30 min. w temp.180 st.

Ciasto pozostawić do całkowitego schłodzenia. Przygotować galaretki rozpuszczając je w 3 szklankach gorącej wody /ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała/. Truskawki umyć ,osuszyć obrać i poukładać na wierzchu wystudzonego ciasta. Owoce zalać tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki. Kiedy galaretka będzie wystarczająco twarda ciasto jest gotowe.Można podać z bitą śmietaną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !