Sposób przygotowania

Rabarbar dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy w dość grubą kostkę. Podobnie postępujemy z jabłkiem.

Do garnuszka wlewamy litr wody, dodajemy cukier oraz korę cynamonową. Dodajemy rabarbar oraz jabłko i gotujemy do miękkości.

Kiedy będą bardzo miękkie, wyciągamy korę cynamonową i miksujemy całość na gładką masę. Odlewamy około pół szklanki.

Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.

Rozlewamy do pucharków, do mniej więcej połowy wysokości. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Kiedy nasza galaretka będzie sprężysta, możemy zabrać się za panna cotte.

Śmietankę gotujemy z laską wanilii uwolnioną od nasionek, dodajemy cukier, kiedy zacznie się gotować - ściągamy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Na wcześniej przygotowaną galaretką przelewamy do pucharków na około 1/3 ich wysokości.

Pozostały sos, który odlaliśmy - dosładzamy 200 g cukru, podgrzewamy do momentu aż cały cukier się rozpuści i kiedy tylko śmietanka się z żeluje - polewamy sosem, dodajemy kawałek czekolady i cieszymy się pysznym, orzeźwiającym smakiem. ;)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Piotr-21

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super wyglada
  • 1
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    rewelacyjna
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Niesamowity pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !