Przepis i sposób przygotowania na: "Rabarbarowa panna cotta"
Do garnuszka wlewamy litr wody, dodajemy cukier oraz korę cynamonową. Dodajemy rabarbar oraz jabłko i gotujemy do miękkości.
Kiedy będą bardzo miękkie, wyciągamy korę cynamonową i miksujemy całość na gładką masę. Odlewamy około pół szklanki.
Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Rozlewamy do pucharków, do mniej więcej połowy wysokości. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Kiedy nasza galaretka będzie sprężysta, możemy zabrać się za panna cotte.
Śmietankę gotujemy z laską wanilii uwolnioną od nasionek, dodajemy cukier, kiedy zacznie się gotować - ściągamy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Na wcześniej przygotowaną galaretką przelewamy do pucharków na około 1/3 ich wysokości.
Pozostały sos, który odlaliśmy - dosładzamy 200 g cukru, podgrzewamy do momentu aż cały cukier się rozpuści i kiedy tylko śmietanka się z żeluje - polewamy sosem, dodajemy kawałek czekolady i cieszymy się pysznym, orzeźwiającym smakiem. ;)