Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodek z mlecza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mlecz kwiaty 300 szt
cukier 1 kg
cytryna 2 szt
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Miodek z mlecza

Kwiaty zbieramy z słoneczny dzień wybieramy ładne duze kwiatki. Łepki kwiatów układamy na białej kartce ,żeby wyszły robaczki . Następnie płuczemy przelewamy wodą na sicie . 300 szt kwiatków wkładamy do garnka z 1litrem przefiltrowanej wody . Zagotowujemy . Dodajemy obraną pokrojoną w kostkę cytrynę . Gotujemy mieszając od czasu do czasu ok 45 min do 1 godziny . Następnie odstawiamy na ok 3 godziny. Gdy wywar jest zimny przelewamy wszystko przez pieluchę i mocno wyciskamy sok do garnka. Dodajemy sok z 1 cytryny-wyłapujemy pestki i dodajemy 1 kg cukru - mieszamy . Gotujemy ok 1 godziny . Mieszamy od czasu do czasu. Syropek musi zgęstnieć . Gorący rozlewamy do słoiczków ,zakręcamy .Już nie trzeba gotować ,pasteryzować .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 08.05.2012 23:00
Ojej nie sądziłam że można zrobić coś takiego:))Do czego może go Pani polecić? Czy nie jest gorzkawy? Można go jeść jak normalny miód?
ben-ka 08.05.2012 09:51
cieszę się,że trafiłam na ten przepis,teraz mleczu wszędzie dużo a ja jeszcze nigdy nie robiłam tego specyfiku:} a te robaczki??? nawet nie zdawałam sobie sprawy ż mieszkają w kwiatkach.
iwa643 08.05.2012 07:16
polecam na przeziebienia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak