Sposób przygotowania

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło ,a następnie wrzucamy na nie rozmrożony szpinak , dodajemy kucharek oraz wciskamy czosnek . smażymy na średnim ogniu mieszając co chwilę .
Gdy szpinak stanie się miękki dodajemy 2 jaja mieszając dokładnie . Po dodaniu jajek przychodzi czas na dodanie śmietany.
Dodajemy więc pół opakowania śmietany , dobrze mieszając . Po kilku minutach zdejmujemy patelnie z palnika aby przygotowany szpinak trochę przestygł.

Następnie zabieramy się do robienia ciasta na naleśniki .
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę , dodajemy 3 jaja oraz mleko , można także dodać odrobinę oleju .
Mieszamy do uzyskania właściwej konsystencji .
Następnie smażymy placki na naleśniki .
Po usmażeniu placków zabieramy się do robienia sosu serowego
Przygotowujemy wywar z kostki rosołowej , ok 100 ml . Wlewamy go do wysokiej patelni lub małego garnuszka . następnie kroimy drobno sery pleśniowe i dodajemy je do wywaru mieszając energicznie ( najlepiej rózgą ).
Gotujemy sos na małym ogniu gdy grudki sera się całkiem rozpuszczą zagęszczamy go odrobiną śmietany .
Poprzednio zrobiony szpinak rozkładamy równomiernie na naleśnikach i składamy na 2 razy ( w trójkąt ) .
Tak przygotowane naleśniki podsmażamy na patelni na kolor złocisty , przekładamy na talerz polewamy sosem serowym.
Gotowe

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !