Sposób przygotowania

Z krzaczka bazylii oberwać wszystkie listki i włożyć do możliwie małego słoika.
Limonkę wyszorować, sparzyć i okroić z niej zieloną skórkę (bez białego albedo) - dodać do bazylii.
Wszystko zalać spirytusem, zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w ciemne chłodne miejsce.
Po maceracji odcedzić i przelać do większej butelki.
Wodę zagotować z cukrem i sokiem z 1 limonki - ostudzić i wlać do maceratu bazyliowego.
Butelkę szczelnie zakręcić i odstawić na 1-2 m-ce w ciemne i chłodne miejsce.
Nalewka jest tym lepsza, im dłużej leżakuje !

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich przepisów i zapoznania się z moimi pomysłami na różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    joanna43

    musi byc ciekawa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !