Sposób przygotowania

Wuzetka

Ciasto na biszkopt - skladniki są w przepisie głównym, ale dla jasnosci, które odnoszą się do biszkoptu tutaj je wymienię.
10 jajek
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka z jaj ubijamy z solą na szcztywną pianę, stopniowo podczas ubijania dodając cukier. Do ubitej piany dodajemy żółka dalej ubijając. Dalej dodajemy zmieszaną (kakao, mąkę, proszek do pieczenia). Daliekatnie mieszamy w jędną stronę-prawą.

Każdy biszkopt polewamy roztworem z 50 ml wódki, 1 1/3 szklanki wody pzregotowanne, połową soku z cytryny i cukrem. Roztwój ma byc chłodny.

Nadzenie- bita smietana
Śmietanę kremówkę 36 procentową - 1 litr ubijamy na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 4-5 łyżkach ciepłej wody. Następne dodajemy sok z połowy cytryny i wszytsko mieszamy/.

NAstępnie gotowy biszkpt dzielimy na dwie częsci. Następnie jeden z nich nasączamy roztworem uzyskanym wcześniej. Wykładamy na niego 2/3 vbitej smietany. Następnie nakładamy 2 część ciasta. I nasądzamy. W dalszej kolejności wykładamy pozostałą bitą smietaną i rozsmarowywujemy. Posypujemy kakao.


Gotowe ciasto wstawiamy na okres 3-4 godzin do lodówki.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Justyna87

    pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Joanna46

    Dobre, ja zamiast żelatyny używam galaretki.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    wyśmienite ciacho
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    super ciacho
  • 0
    original
    Opublikowano

    justys759

    mmm pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    pyszności:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    dawno nie robiłam a bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !