Podkręć Smak Wielkanocy

Sposób przygotowania

Borówki przebrać, sparzyć wrzątkiem i przelać zimna wodą, aby straciły smak goryczy, osączyć. Gruszki i jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop wrzucić gruszki. Gotować, mieszając, aż owoce będą prawie szkliste. Dodać jabłka i borówki, gotować, aż dżem uzyska odpowiednia gęstość. Gorący dżem przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    muszę spróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !