Sposób przygotowania

Ryż płuczemy na sicie pod zimną wodą, aż wypływająca z sita woda będzie czysta. Opłukany ryż przesypujemy do garnka i zalewamy wodą na 3 szklanki ryżu 3,5 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie całą wodę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i trzymamy 15 minut pod przykryciem. Przygotowujemy zaprawę, na patelni rozpuszczamy cukier i sól w occie, ale nie gotujemy tylko rozpuszczamy wszystko. Tak przygotowaną zaprawą skrapiamy ryż i dokładnie mieszamy drewnianią łyzką.

Komentarze

  • -1
    no-image
    Opublikowano

    kasnojo

    Witam, Polecam ocet firmy Mizkan lub Kikkoman, te tanie w marketach nie są najlepszej jakości...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !