Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: schab po koreańsku z kimchi wg Piotra Ogińskiego
Kapusta kimchi:
Umytą i potarganą na 4-5 cm części kapustę solimy i dokładnie mieszamy oraz ugniatamy, tak by puściła soki, po czym odstawiamy na 5 minut.
W tym czasie do zimnej wody dodajemy mąki ryżowej oraz sól i dokładnie mieszamy, tak by powstał jednolity roztwór, po czym zagotowujemy go i odstawiamy.
Do miski wsypujemy cukier, sos rybny, sos sojowy, dodajemy cebulę białą oraz zieloną, czosnek, imbir oraz chili, całość mieszamy aż cukier się rozpuści.
Kiedy cukier się całkowicie rozpuści, do marynaty dodajmy nasz roztwór z soli oraz mąki, mieszamy i dorzucamy kapustę, całość przykrywamy talerzem, dociążamy tak by cała kapusta była zanurzona w marynacie, i odstawiamy na 4 do 6 dni.
Schab:
Schab kroimy w cienkie paski, tak jak na filmie. W misce łączymy sos sojowy, imbir, czosnek, cebulkę, cukier oraz pastę gochujang, dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojony schab. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym, wraz z marchewką oraz cebulą przez 6-7 minut.
Do gotowego dania dodajemy prażony sezam oraz zieloną cebulkę, mieszamy i podajemy z kapustą kimchi.
Smacznego!
Jeśli lubicie dania ze schabu, koniecznie wypróbujcie także przepis na schab z ziemniakami i kapustą po chińsku.