Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami w orzechowej kruszonce

5.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli mamy sezon na śliwki to koniecznie trzeba zrobić knedle. Oto przepis na domowe knedle ze śliwkami z orzechową kruszonką.

Składniki:

Na 14 knedli:

ziemniaki ugotowane 400 gramów
jajko 1 sztuka
mąka pszenna
orzechy włoskie 150 gramów
sól do smaku
śliwki węgierki 7 sztuk
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Na orzechową kruszonkę:

białko 1 sztuka
woda 30 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
orzechy włoskie 150 gramów
cukier 180 gramów

Dodatki:

śmietana 18% 3-4 łyżki
mięta liście kilka sztuk

Porada

Najlepsze na knedle będą ziemniaki typu C.

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami w orzechowej kruszonce

Białko wraz z wodą i solą ubij na sztywno, dodaj orzechy oraz cukier, wymieszaj, przełóż na blaszkę i piecz 40 minut w temp. 150°C.

Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Ugotowane ziemniaki połącz wraz z jajkiem oraz mąką.

Z ciasta uformuj placek wielkości 5 cm, nadziej śliwką, zamknij i uformuj ładną kulkę.

Knedle gotuj na osolonym wrzątku przez 2 minuty po ich wypłynięciu.

Gotowe knedle podawaj z kwaśną śmietaną, orzechową kruszonką oraz miętą.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak