Sposób przygotowania

Na wstępie kurczaka myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. W żaroodpornym naczyniu dokonujemy pierwszego etapu procesu marynowania. Tuszkę zalewamy winem, solimy, pieprzymy, nacieramy rozmarynem, okładamy ząbkami czosnku w łupinkach oraz plastrami uprzednio sparzonej cytry. Całość posypujemy oliwkami. Przykryte lub zafoliowane naczynie wkładamy na kilka godzin do lodówki ( min. 1 h)


Do rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem (200 st.) wkładamy kurczaka pod przykryciem (gotowego do pieczenia kurczaka można uzupełnić ćwiartkami ziemniaków i innych warzyw). Po godzinie pieczenia zdejmujemy pokrywkę i nadal podpiekamy aż tuszka ładnie się zarumieni (ok 40 min.).


Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Aga20

    Bardzo ciekawy przepis;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    brzmi pysznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    na pewno pyszny
  • 0
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    bardzo ladne
  • 0
    original
    Opublikowano

    iza0823

    nie jadłam po grecku

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !