Sposób przygotowania

Żelatynę moczymy w odrobinie wody. Podgrzać i pozostawić by przestygła. Z cytryny i pomarańczy wyciskamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytrusów. Śmietanę i pianę z białek oraz żelatynę delikatnie mieszamy razem. Margaryną smarujemy formę i wykładamy nasze mleczko, wyrównujemy z wierzchu by było równe. Odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy mleczko i wykładamy na stolnicę. Ciepłym nożem ( zamoczonym w ciepłej wodzie ) tniemy kwadraty, prostokąty, lub wycinamy za pomocą foremek. Polewę czekoladową rozpuszczamy w rondelku. Na łyżkę kładziemy kawałek ptasiego mleczka i wkładamy do polewy. Gotowe odkładamy na pergamin. Czekamy aż polewa zgęstnieje. Smacznego !!


( Jeśli chcemy o innym smaku, to można zamiast żelatyny dodać galaretkę ).

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Smaczny deser dla każdego :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza666

    świetny przepis:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Super pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    świetny deser

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !