Sposób przygotowania

Do miski wsypać pół kilograma mąki, sól, cukier i sodę - dokładnie wymieszać.
Wino połączyć z oliwą i wolno wlewać do sypkich produktów, zarabiając widelcem lub drewnianą łyżką.
Ciasto powinno być miękkie i nie powinno kleić się do miski.
Wyłożyć ciasto na stolnicę i zagnieść, podsypując odrobiną mąki.
W osobnej miseczce przygotować drobny cukier kryształ.
Z ciasta formować cienkie wałeczki (ok.1/2 cm średnicy) i długie na ok. 7-8cm.
Z włeczków formować precelki lub kułeczka, spód mocyć w mące, a następnie całe ciasteczko obtoczyć w cukrze.
Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, stroną z mąką do spodu - aby się nie przykleiły w trakcie pieczenia.
Piec 15 minut w temp. 200'C.
Ciasteczka po ostudzeniu przełożyć do dużej puszki lub słoja - nadają się do długiego przechowywania.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    suzana

    super
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ciekawe badzo
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na rozmaite potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !