Sposób przygotowania

Imbir obrać i pokroić w dość cienkie plasterki. Limonki wyszorować, sparzyć i pokroić w plasterki razem ze skórką.
Do blendera wsypać cukier, wlać 2 szklanki wody, dodać pokrojony imbir oraz limonki. Zmiksować dotąd, aż wszystko będzie dokładnie i drobno posiekane, a cukier się rozpuści.
Całość przecedzić przez możliwie gęste sitko, na którym osiądą zdrewniałe wióry z imbiru oraz pozostałości skórki z limonek.
Wycisnąć dokładnie masę, która osiadła na sitku.
Odcedzony płyn wlać do 4 litrów wody źródlanej - najlepiej robić to w 5L butli wody mineralnej.
Całość zakręcić i wymieszać.
Przed podaniem schłodzić.

W kilka minut uzyskamy 5 litrów pysznego aromatycznego napoju bez konserwantów i sztucznych barwników czy aromatów.

Komentarze

  • 3
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <font color="green"><b>*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b></font color="green">
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    fajna ta "limoniada"
  • 1
    original
    Opublikowano

    Marta1986

    pycha
  • 1
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    super
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    Trzeba się prygotować na lekką goryczkę wyczuwalną w gotowym napoju - jest ona spowodowana zawartością goryczy w skórkach i błonkach limonek. Ale po dobrym schłodzeniu jest ona mniej wyczuwalna - podobno wpływa na lepsze gaszenie pragnienia w upalne dni :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !