Sposób przygotowania

Ciasto:
Z masła, mąki, wody , proszku do pieczenia zagnieść ciasto na samosy. Odłożyć na stolnicę.

Farsz:
Ziemniaki ugotować, dodać 1/2 gorącego mleka i 1 łyżkę masła, ugnieść na puree ziemniaczane, dodać groszek, dodać kilka różyczek kalafiora oraz przyprawy, wymieszać, rozrzedzić jogurtem bałkańskim.

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować. Wykrawać koła trochę większe niż jak na zwykłe pierogi, układać farsz na środku krążka, brzegi zwilżyć wodą, zlepiać i układać na papierze do pieczenia. Następnie posmarować wodą każdego samosa i posypać kminem rzymskim.
Piec około 20 minut lub 15 na termoobiegu w 180 stopniach. Podawać z sosem czosnkowym, salsą jako przystawkę.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    fajne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    świetne! nareszcie jakiś przepis którego nie znałam! dzięki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewaaa

    Bardzo ciekawy przepis, bardzo wpada w mój gust :)
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Fajne pierożki:)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    byłam ciekawa jak się je robi :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Przymierzam się do nich od dłuższego czasu :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jagódka77

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !