Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowy, szczyptą soli. Po chwili wbić do tego jedno żółtko i jedno całe jajko. Wszystko razem ugnieść na ciasto. Ugniecione ciasto odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto dobrze rozwałkować , a później ułożyć w obłożonej papierem do pieczenia formie. Ciasto delikatnie nakłuć w kilku miejscach widelcem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i piec przez około 15 minut. Upieczone ciasto lekko schłodzić, a następnie wysmarować je dżemem. Gruszki dobrze umyć, obrać i wykroić ze środka gniazda nasionek . Oczyszczone gruszki pokroić w nie zbyt grube plasterki. Na ciasto posmarowane dżemem poukładać pokrojone w plasterki gruszki. Kremówkę ubić z trzema jajkami oraz z resztą cukru. Gotową masą przykryć gruszki i piec ciasto przez około 20 minut w piecyku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczony placek gruszkowy przyozdobić płatkami migdałowymi.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    pioge7

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !