Sposób przygotowania

Mięso dobrze umyłam pod bieżącą wodą. Pokroiłam w grubsze plastry i lekko rozbiłam. Nie doprawiałam.Obsmażyłam na oleju.Dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Wszystko poddusiłam. Zalałam wodą (tak,aby zakryła mięsko ), dodałam skórkę z chleba.I tak pitrasiło się na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Kiedy mięso było już miękkie doprawiłam do smaku wg upodobań.Osobiście wolę pikantny sos,więc pieprzu nie żałowałam. Czubatą łyżkę mąki rozprowadziłam w wodzie. Nie przesadzajmy z wodą,gdyż ma wyjść gęsta masa a nie konsystencja herbaty:). Nie lubię tej czynności ponieważ grudki mnie denerwują, pachnie sosem a tu jeszcze jedną dojrzę!!:P

Rozprowadzoną, gładką zawiesinę z mąki wlać do gotującego sosu nie przerywając jego mieszania.Jest to koniecznie aby nie zrobiły się w sosie \"kluski\". Doprowadzić do wrzenia.

Podawać z kluskami śląskimi. Mnie zazwyczaj zostaje trochę sosu, więc na drugi dzień podaję go ze świderkami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !