Sposób przygotowania

Do 70 ml gorącej wody dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
Następnie dodać glukozę i też mieszać do rozpuszczenia. Wszystko powinno się rozpuścić i połączyć w jednolita konsystencję.
Gdy płyn przestygnie ale nie stężeje dodawać po trochu cukru pudru i zagniatać dosypując ciągle cukier puder. Masa powinna wchłonąć cały puder lecz należy dodawać go partiami. Być może nie wykorzysta się całej podanej ilości cukru pudru. Należy uważać aby masa nie była zbyt sucha.
Wyrabiać masę aż do momentu kiedy uzyska ona konsystencję plasteliny.
Na koniec można dodać aromat i barwniki.

reszta wskazówek na blogu:
http://bitedelite.pl/2011/05/lukier-plastyczny-przepis/

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    też taką robię , tylko żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie , a gdy napęcznieje , to ją podgrzewam ( nigdy nie ma gródek )
  • 1
    original
    Opublikowano

    BiteDelite

    wypróbuję z zimną wodą, przyznam, że rozpuszczanie żelatyny to dla mnie mordęga!:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Brigitte

    genialne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    ?wietna sprawa :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    extra tez zaczynam eksperymentować z lukrem ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !