Sposób przygotowania

Jajka roztrzepałam z solą i jogurtem. Mieszając dosypywałam mąkę - trudno dokładnie podać ilość bo jogurty mają różną gęstość, ale ciasto ma być bardzo gęste, jak kwaśna śmietana, gęściejsze niż na naleśniki. Dosypałam na koniec cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszałam dokładnie. Jabłka umyłam, obrałam i specjalnym nożykiem wycięłam w całych owoców środek z gniazdem nasiennym. Jabłka pokroiłam w dość grube plastry z dziurką po środku. Można też pokroić je w plastry przed wydrążeniem i potem ostrym nożykiem wyciąć środki. Plastry owoców zanurzałam w gęstym cieście, z obu stron, przy pomocy dwóch widelców i kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyłam na złoto brązowy kolor z obu stron. Gotowe przekładałam na ręcznik papierowy aby osączyć je z tłuszczu a potem oprószyłam cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !