Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w sosie beszamelowym
Jak przygotować sos beszamelowy do szparagów? To bardzo proste. Postępuj zgodnie z przepisem, a uzyskasz pyszne danie, które będzie fajną propozycją na kolację.
Możesz bawić się smakiem beszamelu do szparagów, dodając do niego np. ser, zioła lub czosnek. Polecam!
Szparagi obrać, opłukać, odciąć łykowatą dolną część pędu. Ugotować na stojąco w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzić, na chwilę zanurzyć w zimnej wodzie i pokroić na trzycentymetrowe kawałki.
Przygotować sos: masło roztopić, wymieszać z mąką, lekko podsmażyć, nie rumienić, porcjami wlewać zimne mleko i mieszając gotować na małym ogniu 5-7 minut. Sos przyprawić solą, pieprzem czarnym mielonym i sokiem z cytryny.