Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Zapiekana cukinia w beszamelu, odc. 6

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(107)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli lubicie proste, a jednocześnie ciekawe dania, to ten przepis jest dla Was! Zapiekana cukinia świetnie łączy się z kremowym sosem beszamelowym - wypróbujcie!

Składniki:

Zapiekana cukinia:

cukinia 1 sztuka
olej 2 łyżki
tarta mozzarella 1 szklanka

Do smaku:

Sól himalajska Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Sos:

szynka 200 gramów
masło klarowane 2 łyżki
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 1 szklanka
śmietana 18% 400 gramów

Sałatka:

rzodkiewka 2 sztuki
pomidor malinowy 0.5 sztuki
ogórek zielony 1 sztuka
kapary całe Smak 1 łyżka
dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami 3 łyżki

Do dekoracji:

natka pietruszki kilka gałązek

Porada

Świetnym dodatkiem do zapiekanej w beszamelu zapiekanki będzie chrupiąca bagietka.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Zapiekana cukinia w beszamelu, odc. 6

1. Cukinię myjemy, kroimy na pół w poprzek, a następnie na ćwiartki wzdłuż.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy cukinię skórą do dołu. Doprawiamy solą himalajską i pieprzem kolorowym, a następnie mieszamy. Po minucie smażenia dodajemy słodką czerwoną paprykę. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Cukinię zdejmujemy z palnika i przechodzimy do przygotowania sosu.

3. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojoną w cienkie paski szynkę. Mieszamy i podsmażamy 1-2 minuty.

4. Do szynki dodajemy suszone pomidory z ziołami i bazylią Prymat, a następnie mieszamy. Po minucie wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy.

5. Dolewamy mleko i delikatnie mieszamy sos, smażąc, aż zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietanę Mlekpol, mieszamy i zdejmujemy sos z palnika.

6. Podsmażone kawałki cukinii układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem beszamelowym, sprawdzając, czy sos wypełnił także luki między kawałkami cukinii. Całość zasypujemy serem mozzarella w drobnych kostkach.

7. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Pieczemy 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę.

8. Przygotowujemy składniki: rzodkiewki kroimy w plasterki, ze sparzonego pomidora zdejmujemy skórkę i kroimy go w grubą kostkę. Ogórka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i także kroimy w kostkę.

9. Składniki łączymy w misce, dodajemy kapary oraz cream fraiche: dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami. Dokładnie mieszamy sałatkę.

Sposób podania:

Zapiekaną w beszamelu cukinię podajemy z sałatką i dekorujemy gałązką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak