Sposób przygotowania

Na 3 tyg. przed okresem kwitnienia lipy zrobić miodówkę; zagotować pół litra wody z goździkami, przestudzić, dodać miód, wymieszać. Wlać pół litra spirytusu i ponownie wymieszać, wlac do słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3tyg. Co 4 dni wstrząsać. Następnie dodać świeżo zebrane kwiaty lipy i odstawić nalewkę na 2 tyg. w ciemne miejsce. Zlac nalewkę przez sito wyłożone papierem i wlać przez lejek do butelki. Limonkę umyć i sparzyć. Cienko obrać skórkę z połowy owocu, przełożyć do małego słoiczka zalać 50ml spirytusu. Odstawić na 2 dni. Do nalewki dodać sok wyciśnięty z limonki i cytryny razem z 2 łyżeczkami ekstraktu z skórki. Wymieszać i odstawić na 3tyg. Zlać nalewkę znad osadu, osad przefiltrowac i połączyć z nalewką. Odstawić na 6 miesięcy w chłodne miejsce.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !