Sposób przygotowania

Umyć cytrynę otrzeć połowę skórki. Wymieszać ją z mąką, cukrem, solą, masłem i 2 łyżkami wody. Zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę, tworząc brzegi jak w tarcie, odstawić w chłodne miejsce. Poćwiartować i obrać pigwy, usunąć gniazda nasienne, a owoce pokroic w plastry grubości 1cm. Umyć pomarańcze , odkroić nieco skórki i z połowy wycisnąć sok. Zagotować skórkę i sok wraz z sokiem jabłkowym i 30g cukru. Dodać pigwy i dusić 5min na małym ogniu. Wyjąć i odcedzić pigwy. Wyjąć i wyrzucić skórkę pom., sok chłodzić. Nagrzać piekarnik do 180st. Posypać ciasto wiórkami migdałowymi. Zapiekać 15min. Wyjąć z piekarnika i rozłożyc pigwy na cieście. Rozbełtac z jajkami i śmietaną sok pozostały po duszeniu owoców. Polać nim ciasto. Włożyć do piekarnika i piec 30min. Zmieszać miód z cynamonem, posmarować wierzch ciasta tą mieszanką, a potem wstawić jeszcze na 10min do wyłączonego piekarnika.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !